Blond i Palermo

Det är den 30:e december, näst sista dagen på år 2016. Jag har varit i Palermo i drygt 2 månader och på den tiden har jag hunnit med en hel del.

Första tiden gick mest ut på att lära känna staden och de personer som ingår i samma organisation och samma volontär-projekt som mig. Detta gjorde vi genom olika workshops som CESIE (vår mottagandeorganisation) anordnat. Sammanlagt är vi ca 20 volontärer på plats i Palermo från olika delar i världen. I nuläget delar jag en stor lägenhet med fem personer. Utöver mig bor här Judit och Ana Isabel från Spanien, Carla från Tyskland, Mathilde från Frankrike och Robin från Norge.

Efter en veckas ”lära-kännande” började vi arbeta i våra aktivitetscenter. Mitt center heter Edificando vilket betyder ”uppbyggande”. Edificando är ett aktivitetscenter för personer med mental funktionsnedsättning. Vi utför dagligen aktiviteter så som gymnastik, pyssel, utomhuslekar med mera. Alla är supertrevliga! Största hindret som jag själv upplever är att jag inte kan det italienska språket än. Däremot gick vi en kurs i italienska som var toppenbra, inom kort kommer jag minsann kunna göra mig förstådd på italienska.

Vi ”naturligt” blonda och blåögda utgör en klar minoritet här i Palermo. Mina vänner kallar mig ”the flag” just för att jag är så enkel att urskilja i folkmassorna. Det är intressant att sticka ut. För det mesta upplever jag inte att det bär med sig något negativt, förutom en och en annan person som kommenterar mitt utseende högt när jag går på stan. Då känns det märkligt, på ett negativt sätt, att offentligt bli utpekad som annorlunda.

Ja, det rullar på här i Palermo. Förutom jobb i centret så består dagarna av språkinlärning, mat, dryck, yoga, upptäcka häftiga platser (Teatro Massimo, Italiens största teater, är min favorit hittills!), musik, goda vänner, samtal, kulturutbyten… Allt möjligt, och vi har superkul! Det som kan vara jobbigt är när någon väns tid i Palermo är över och den behöver lämna, eller när man tänker på vänner och familj där hemma. Särskilt nu i juletid, då hade jag personligen en del hemlängtan. Men nu som sagt räknar vi ner den sista tiden av 2016 och gör 2017! Jag ska fira med italienska vänner, de ville att jag skulle spela musik på deras nyårsfest. På natten firar jag med mina volontär-vänner någonstans i Palermos nattliv. Jo för just det, nattlivs-utbudet här är toppen!

God fortsättning!
/Jennie, EVS Palermo

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

18 − tretton =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.