Juni – Sol, vind och vatten (!)

Juni kom med en värmebölja, fruktansvärt varmt i en storstad med massa betong men som tur är har Zagreb en hel del parker och träd längs gator där man kan ta skugga från solen. Min organisation Biom firade sin 17e födelsedag den 17e juni och vi anordnade en liten picknick för våra medlemmar, med snacks, en botanikrunda och avslutningsvis ett fågelquiz!

De följande två veckorna spenderades på Cres, en kroatisk ö i norra delen av Adriatiskahavet, där vi volontärade på “Beli visitor center and griffon vulture rescue center”.

Min organisation skickar sina ESC-volontärer till Beli varje sommar eftersom de har ett samarbete tillsammans och vi får lära oss om deras viktiga arbete för gåsgamar! Första dagen fick vi släppa en gåsgam i det vilda efter sin tid i rehabiliteringscentret i Beli, vilket var riktigt häftigt! Resterande dagar bestod av att välkomna besökare till centret, förklara vad man kan se i museet, visa var voljären för gamarna var och ibland fick vi ge gamarna “nya” kadaver att äta, samt åka för att hämta kadaver från fårbönder. Ibland får vi in andra fåglar till centret som vi rehabiliterar, vi lär oss mycket praktiska saker som hur man hanterar fåglar och matar de. Utöver att välkomna besökare och ta hand om fåglarna, fanns det alltid något att städa iordning eller fixa. På ön fick vi äntligen “sol, vind och vatten”, efter jobbet kunde vi alltid ta ett svalkande dopp i havet för att klara av denna värmen.

– Lejla Skrijelj