Livet i Tjeckien. Hur ser min arbetsdag ut?

Hej!

Mitt namn är Irma och nu är det dags igen att skriva. Denna gången har jag lovat att berätta mer om det vardagliga livet som volontär här i Náchod Tjeckien och lite om det arbetet jag gör. Jag jobbar för en fritidsorganisation och där assisterar jag lärare på några av de aktiviteter som organisationen erbjuder. Du kan läsa om min min personliga utveckling genom volontärarbete i min första artikel.

Tre gånger i veckan har jag engelskalektioner efter skolan med barn i lågstadie- och mellanstadieålder på olika skolor. Varje vecka pratar vi om ett tema och inför det jag förbereder jag oftast en aktivitet. Det kan exempelvis vara ett spel kopplat till temat, en repetitionsövning eller läxförhör.

Jag har två aktiviteter med barn i åldarna 0-5 år. Den ena är barnpassning,där tar jag hand om och underhåller barnen medan mammorna är på en yogaklass. Den andra är en mamma- och barnklass, där jag är ansvarig och förbereder ett nytt pyssel som barnen gör varje vecka. Här är en bild på när jag har förberett ett pyssel för sagan om “De tre små grisarna”.Alla barn skulle göra husen för grisarna och för att underlätta hade jag klippt ut husen, grishuvudena och trynena. Sedan fick de själva montera ihop och dekorera med halmstrån, tandpetare och färg.

Pyssel med grisar.

En annan aktivitet som jag har barnpassning av äldre barn i 10-årsåldern. En eftermiddag i veckan jobbar jag på Druzina, vilket är som ett fritids dit barnen kommer efter skolan och leker med varandra tills deras föräldrar hämtar dem.

För fritidsorganisation arbetar jag med deras olika event. Ett sådant event är att jag har informerat om den Europeiska Solidariteten Kåren och andra EU-projekt på en skolmässa för studenter. Ett annat exempel är ett Halloweenevent, som var en aktivitetspromenad med olika stationer, där jag var klädd och sminkad till skelett. ag ansvarade för att barnen skulle att göra några specifika danssteg för att få en stämpel. När de hade fått stämplar från alla stationer hade de klarat utmaningen.

Det senaste eventen jag har arbetat med har varit Alla hjärtans dag relaterat. Tillsammans med en annan volontär, är en tipspromenadliknande aktivitet för barnfamiljer för att uppmärksamma Alla hjärtans dag. I helgen var det en hade jag ansvar för en fotostation vid ett Alla hjärtans dag lopp.

Här är ett foto från Alla hjärtans dag.

Utöver aktiviteterna på fritidsorganisationen arbetar jag även på en högstadieskola där jag assisterar på engelskalektionerna. Min uppgift är att hjälpa eleverna att kommunicera på engelska. Ibland håller jag presentationer för att de ska få öva sin hörförståelse, ibland leder jag i konversationer med mindre grupper eller hela klassen och ibland organiserar jag lekar som får dem att prata och interagera med varandra på engelska.

Rutinerna har så smått fallit på plats. Just nu bor jag med två andra volontärer och tillsammans handlar vi och lagar mat. Den som inte lagar maten får ta disken efteråt. Sedan måste ju huset där vi bor städas också. Vanliga aktiviteter som jag gör efter jobbet kan betyda att jag går på en promenad med någon, går på ett cafe, träffar min mentor eller ringer till någon hemma i Sverige.

Varje vecka spelar jag badminton på söndagskvällarna tillsammans med en volontär från Spanien. Jag har aldrig tidigare i mitt liv spelat en racketsport, så jag startade från noll, men utvecklingen har raskt gått framåt och nu är jag på samma nivå som de gråhåriga damerna vi tränar tillsammans med.

Helgerna försöker jag utnyttja för återhämtning, och gör olika utflykter. Innan jul hade jag en volontär från min digitala On arrival training som besökte mig. Nu håller jag på att planera ett besök hos henne. Annars kan jag vandra i naturen eller resa till närliggande städer. Fredagskvällar spenderas ofta tillsammans med alla de andra sju volontärerna. Vi äter oftast middag alla tillsammans, antingen hemma hos någon eller ute på restaurang.

För att ge en tydligare inblick kan jag berätta vad jag gjorde förra lördagen. Då kollade jag på första deltävlingen av Melodifestivalen tillsammans med tre andra volontärer. Innan vi började åt vi självklart tacos med tacokrydda importerat från Sverige. Tacokvällen blev fulländad och under programmet åt vi bland annat Ahlgrens bilar och chips med dipp. Samma kväll var det finalen av den italienska uttagningen så när mellon var avklarad började vi kolla på den italienska. Den var mycket mer långsam och fylld med reklam. Men den var fortfarande spännande att kolla på.

Kollar på Mello.

Ja, det är väl allt från min vardag här i Nachod! Jag har ännu inte bestämt vad jag vill skriva om nästa gång, så vi får väl helt enkelt ta och se!

Irma

————————————————————————————————————————-

Det här är jag:

Mitt namn är Irma, jag är 20 år gammal och kommer från Stockholm. Från september 2021 till augusti 2022 är jag volontär genom Europeiska solidaritetskåren i den tjeckiska organisationen Déčko Náchod.