Välkommen till våra nya hönor!

Söndagen den 13 maj levererades fem höns av rasen Åsbohöns till Mästeriet och djurföreningen TLC. När vi möter Marianne Levinsen, djurskötare på Tender loving caring, dagen efter att hönsen flyttat in så har ett ägg redan blivit lagt.

Djurföreningen Tender Loving Caring, förkortat i dagligt tal TLC, har under framväxten de tre senaste åren blivit en succé bland djurägare och andra intresserade i Växjö, lika väl som det blivit en egenhet på Mästeriet.
Förutom hunddagis med daglig närvaro av hundar, så har även sköldpaddor, fåglar, marsvin och tamgrisar setts i verksamheten.
TLC kan nu stolt berätta att ytterligare ett tillskott till farmen ägt rum, nämligen fem stycken höns som flyttat om.

När vi besöker TLC dagen efter hönsens inflytt möts vi av fem kacklande fjäderbärare som nyfiket utfoskar sitt nya hem. ”Att skaffa höns var planerat sedan länge”, berättar Marianne Levinsen som är djurskötare på TLC.
Att inneha höns är dock inte helt enkelt. Marianne berättar att man behöver tillstånd från länsstyrelsen för att skaffa höns. Bestämmelser reglerar också att hönsen behöver en hönsgård att vistas i, och att antalet höns man får ha är begränsat.

TLCs hönsgård finns på den västra gaveln av huset, närmast bilvägen, och redan när man sitter vid utemöblerna på husets baksida kan man höra hur det kacklar runt knuten.
Åsbohöns är mörka, smäckra och aningen tupplika.
I hönsgården vid SIP-huset har varje höna en egen sittplats och tillgång till att vistas både under tak och bar himmel.

”Syftet med att vi nu skaffat höns är framför allt för att vi ska kunna ta del av deras ägg”, berättar Marianne Levinsen. Ett första ägg har redan blivit lagt när vi kommer på besök, och fler lär det bli då åsbohöns lägger cirka 100 ägg per år.
”Våra hönor är dock lite äldre, cirka två år gamla” förkarar Marianne, ”Så deras äggproduktion har gått ner en aning”.
På frågan om TLC inte också borde berika sig med en tupp, skrattar hon och svarar att man med hänsyn till grannar inte tillåter tupp i tätbebyggt område – även om tupp har till fördel att den håller ordning på hönorna socialt.
Nu börjar en tid med äggproduktion på TLC, fortsätter Marianne, och ganska snart kommer man kunna köpa äggen av TLC.

(Text av Mikael Hammarlund)