Nu är det snart dags för mig att åka hem, då jag snart har varit här i 3 veckor.

Hej! Jag heter Adam och är 19 år, jag volontärarbetar just nu i Slovakien för organisationen youthforequality i en stad som heter Trnava. Man kan säga att det är en stor skillnad gentemot östergötland, där jag vanligtvis bor. Nu är det snart dags för mig att åka hem, då jag snart har varit här i 3 veckor. Wow, så snabbt tiden går! Under de här veckorna har jag hunnit med mycket, lärt känna nya personer, lärt mig massor men också mött nya utmaningar! Ett exempel är när man inte vet det svenska ordet på engelska, eller när man måste klara en sak på kort tid. Men framförallt när de andra inte kan engelska, hur man då gör i den situationen. Det är en del här i Slovakien som inte kan engelska, då försöker jag att använda den lilla slovakiska som jag har lärt mig. Mitt favoritord är ”dobre” som betyder bra. Under min tid så har vi varit på besök i skolor och pratat om mental hälsa, gjort aktiviteter kopplade till detta för människor i staden men också gjort podcasts med andra olika volontärer. Men inte bara “jobb såklart”! 

Utan jag har också besökt andra fina städer här i Slovakien, samt besökt de vackra tatrasbergen tillsammans med de andra volontärerna. Vi hajkade upp till toppen, det trodde jag aldrig att jag skulle göra innan jag kom hit, men wow vad fint det är! Jag rekommenderar verkligen alla att göra en sak som detta, det är så lärorikt och man utvecklas verkligen som person. En annan sak är att man verkligen utvecklar sin engelska, när man måste prata engelska varje dag. För volontärerna här är bland annat från Slovakien, Armenien, Italien, Finland, Ukraina. Jag har också lärt mig så mycket om de andra länderna, vad de gillar för mat och skillnaden i deras kultur mot Sverige och så vidare. Det är alltid verkligen nervöst innan man åker för att göra detta, även fast det var mitt andra projekt med europeiska solidaritetenskåren så var det ändå lite pirrigt! Men låt inte pirret vinna, för det är verkligen så värt att ha gjort en resa som detta! 

Hälsningar från Adam i Slovakien!