Utmaningar utomlands: vad ska man vara beredd på när man startar sitt ESC-år?

– Amanda de la Cuba

Jag har nu tillbringat drygt två månader i Leipzig, Tyskland, och det har varit två väldigt roliga månader. Det har varit många nya upplevelser och en helt del nytt att vänja sig vid, och i den här texten vill jag berätta lite om det. När jag åkte till Tyskland var jag inte särskilt nervös – Tyskland kan väl trots allt inte skilja sig så mycket från Sverige? Men att bo i Leipzig, som är ungefär 30 gånger större än min hemstad, där de dessutom pratar ett helt annat språk än det jag är van vid, blev en rätt stor förändring.

Att komma till en helt ny stad där man inte känner någon är väldigt spännande, men också lite skrämmande, särskilt för mig som har ett skrattretande dåligt lokalsinne. Leipzig är för mig en väldigt stor stad, med sina ~600 000 invånare, då jag kommer från en liten stad där enbart 20 000 bor. Att hitta ordentligt här tog mig nog över en månad, och till en början var det väldigt frustrerande. Jag gick vilse på väg hem från jobbet, på väg till volontärmöten, när jag skulle träffa mina vänner – och självklart gick jag alltid vilse när jag hade som mest bråttom. Jag gick vilse fler gånger än jag kan räkna, och jag går fortfarande vilse ibland. Men hur frustrerande det än kan vara att konstant tappa bort sig, så lovar jag att det snabbt blir bättre. Ju mer man utforskar staden och ju mer människor man lär känna, desto bättre blir det, och snart hittar man utan problem.

En sak som förvånade mig var hur annorlunda det är att handla i Tyskland. Märkena och produkterna är betydligt billigare, vilket var en trevlig överraskning, men de är också annorlunda från de jag är van vid. I många fall är det ingen större skillnad, och jag har även hittat många bra produkter här i Tyskland som jag kommer att sakna när jag är hemma i Sverige igen. Det finns dock några produkter som jag verkligen saknar. Det är en utmaning att leva ett år utan polarbröd, lösgodis och grönsåpa, när man har vuxit upp i Sverige. Som tur är har väldigt snälla föräldrar, som packade med båda såpa, polarbröd och godis när de kom och hälsade på mig.

Det är många saker jag gör för första gången här i Tyskland, särskilt eftersom jag för tillfället bor ensam. Det är första gången som jag bor själv, första gången jag måste sköta ett hushåll helt på egen hand, och första gången jag själv måste ta bort de spindlar som letar sig in i mitt badrum (spindlarna har nog har varit den största utmaningen av dem alla) ;). Varje dag måste jag förlita jag mig på ett språk jag inte helt behärskar, både på mitt arbete och på fritiden – jag har upptäckt att många tyskar ogärna pratar engelska, så jag får helt enkelt hålla mig till tyska vare sig jag vill det eller inte, vilket leder till att min språknivå förbättras dagligen, och det uppskattar jag verkligen.

Mitt bästa tips för att få en bra start på din volontärtjänst är att hitta på så mycket du bara kan! Jag har haft väldigt roligt och träffat en massa nya människor genom att delta i i princip alla aktiviteter som föreslagits mig. Jag och mina vänner har besökt museum, caféer, skridskobanor, musikaler, historiska monument, språkträffar, restauranger, barer, klubbar och mycket mycket mer, och genom dessa aktiviter har jag träffat nya vänner. Till en början kan det gå trögt att hitta folk du trivs med, men efter bara några veckor hittade jag en jättefin vängrupp som jag nu hittar på en massa saker med. Det bästa är att alla volontärer går igenom samma sak, så blir det jobbigt kan vi alltid stötta varandra.