Funktionsnedsättning i barnlitteraturen

Funkibator driver ett projekt som kallas Prickens kompisar. Det innebär att flera personer skriver barnböcker med olika typer av funktionsnedsättning som utgångspunkt.
-Det är jätteroligt, säger Mike Daskalov, som är en av de som är med och skriver.

Prickens kompisar är ett projekt som pågår inom Funkibator. Det innehåller bl.a. försäljning av olika leksaker, t.ex. dockor med funktionsnedsättning. Man jobbar även med flera personer som skriver och illustrerar barnböcker där man har någon slags funktionsnedsättning som utgångspunkt.

Skogstomten Feya och hunden Dex

Mike Daskalov är en av dem som skriver för Prickens kompisar. Han har aldrig tidigare skrivit några böcker men däremot små berättelser och under ett år har han jobbat med barnspel på Malta. Till vardags är han sysselsatt med spelgrafik hos företaget Insert Coin AB i Göteborg.

Som författare har han arbetat med sin första bok sedan februari i år och är nu nästan färdig med texten. Boken är en äventyrsberättelse som handlar om skogstomten Feya och hennes hund Dex.

-Jag tyckte det skulle vara roligare med någon annan typ av karaktärer, inte barn eller vanliga människor, förklarar han.
Enligt Mike har han fått mycket hjälp men han har förstås mycket frihet när det gäller att få ihop berättelsen.

-Det har varit jätteroligt att jobba med Prickens kompisar och jag är glad att de gillade min idé med berättelsen, säger Mike Daskalov och glatt tillägger att han nu hoppas att boken ska nå ut till så många som möjligt.

Text: Karin Soelberg