Fortbildning i Italien: Enjoy the Diversities

SWITCH TO ENGLISH

”Enjoy the diversities” – Armeno, Italien – 18 – 27/11/2019

På morgonen den 18 november börkade vi fyra, Leif, Sara, Emma och jag (Anouk) vår resa från Sverige till Italien för att delta i den 10 dagar långa kursen ”Enjoy the diversities”, med fokus på icke-formella utbildningsmetoder för att arbeta mot diskriminering, särskilt i arbete med ungdomar och barn. Efter 11 timmars resa och en regnig biltur genom de slingrande serpentinerna i norra Italien anlände vi fyra till bergsbyen Armeno, där utbildningen skulle äga rum.

Den första dagen kretsade kring isbrytare och teambuilding med de andra deltagarna från Rumänien, Kroatien, Italien, Spanien och Turkiet, samt att definiera begreppen diskriminering, stereotyper och fördomar och vi fick även lära oss några psykologiska teorier bakom begreppen. De följande dagarna fördjupade vi oss i ämnet diskriminering genom att utforska vårt egna och andras beteende i relation till diskriminering genom olika workshops som väckte etiska dilemman och utmanade våra synpunkter på olika typer av diskriminering. De intressanta, roliga och ibland intensiva diskussionerna under dagarna följdes av kvällar fyllda med möjligheter att spela brädspel med varandra, prata eller upptäcka omgivningen. Under två kvällar hade vi också kulturella kvällar där deltagarna från de olika länderna fick presentera sina länder och kulturer genom bland annat lekar, dans, mat och frågesporter. Under vår del av en av de kulturella kvällarna bjöd vi in de andra deltagarna till ett svenskt midsommarfirande med danser runt vår miniatyr midsommarstång och sillmackor.

Den sista delen av utbildningen fokuserade mer på att dela vår kunskap och erfarenhet, till exempel fick vi lära känna de andra deltagares upplevelse av diskriminering genom ett mänskligt bibliotek och vi hade också möjligheten att hålla egna workshops genom open space metoden, som bland annat inkluderade en workshop som simulerade situationen av att vara en asylsökande och en fotograferingsverkstad. Genom dessa metoderna lärde vi oss mycket av varandra och jag tror att det var väldigt givande att deltagarna var i olika åldrar och hade olika erfarenheter eftersom att det innebar att vi kunde stödja och inspirera varandra på olika sätt, exempelvis var vissa av oss studenter, andra lärare, eller arbetade i icke-statliga organisationer.


Den sista dagen lärde vi oss om olika typer av Erasmus+ -projekt och fick planera vårt egna projekt med andra deltagare, vilket jag hoppas kunna förverkliga i framtiden. 2 kg pasta och 1000 energizers senare är jag tillbaka i Sverige med ny kunskap, kontakter och entusiasm för att delta i och skapa andra Erasmus+ i framtiden, och naturligtvis med nya metoder och verktyg som kan intregreras i vårt arbete med unga för att förhindra och motverka diskriminering.


Det är alltid en glädje att få en återkoppling från de vi sänder på vidareutbildning. Det är otroligt hur människor kan växa på bara två veckor!

Om du är intresserad av några mobilitetsprojekten och skulle behöva vägledning, så meddela oss gärna! Och som vanligt, glöm inte att följa oss på sociala medier:

Facebook: GlobalaKronoberg
Instagram: Globala_Kronoberg
YouTube: GlobalaKronoberg